ssssssssssssssssssssssssssss

yy


  yy    
ssss Főoldal TÚRÁK

A Royal Rangers kiemelt figyelmet szentel a vándorok fizikai erőnlétének és állóképességének növelésére, amelynek kiváló eszköze a túrázás. Lehetünk kicsik, vagy nagyok, remek dolog kiszakadni a négy fal közül, elhagyni a beton-dzsungelt és a természeten keresztül megcsodálni Isten keze munkáját, miközben testünk is felüdül és társainkkal, barátainkkal leküzdjük a kihívásokat. Természetesen egy-egy ilyen kimozdulás - a túra nehézségét és fajtáját tekintve - pontos tervezést és vezetést igényel; ehhez is igyekszünk egy kis segítséget adni.

 

Az alábbi túrák közül választhatunk (a teljesség igénye nélkül):

HAJK ("Hátamon a házam") - A kihívást keresők többnapos túrán vesznek részt, melynek lényege, hogy ott ütnek tábort, ahol éppen rájuk esteledik. Ebből kifolyólag a túrához szükséges minden felszerelést a hátukon magukkal visznek.

Csillagtúra - A túrázók egy adott helyen tábort vernek és túráikat innen indítják különböző irányokba és minden éjszakára ide térnek vissza.

Kerékpár-túra - Akár HAJK, akár csillagtúra jelleggel szervezik is meg a tábort a lényeg az, hogy nem gyalogosan, hanem kerékpárral tesszük meg az előttünk álló sok-sok kilómétert.

Kenutábor - Résztvevői naponta több órát töltenek a vízen, miközben a tábort a folyóparton verik fel. Kiváló kikapcsolódás az egész család részére! A jelentkezés feltétele, hogy az illető jól tudjon úszni!

Éjszakai túra - A kirándulni vágyó csapat alkonyatkor indul útjára, hogy felfedezze az éjszaka szépségeit és rejtélyeit.


Mit vigyek magammal?

Talán a legfontosabb kérdés, amit fel lehet tenni, mielőtt útnak indulunk. Az alábbiakban egy 2 napos túra szükséges kellékeit soroljuk fel:

2 napos túrafelszerelés:

- hátizsák

- meleg ruha (tartalék is)

- bakancs (vízálló), vagy annak hiányában tartalék cipő

- esőkabát

- elsősegély csomag

- TB kártya/személyigazolvány

- élelmiszer

- ivóvíz (pl. kulacsban)

- evőeszköz (pohár, bicska/zsebkés, tányér)

- tisztasági felszerelés

- zseblámpa (+pótelem)

- iránytű

- kötél

- polifoam

- hálózsák

- poncsó (nem egyenlő az esőkabáttal, hiszen szükség esetén segítségével tető alatt bivakolhatunk)

- papír, íróeszköz

- üres nylonzsák

- varrókészlet

- Biblia


Mi a teendő, ha eltévedtem?

Az egyik legrosszabb dolog, ami történhet velünk az erdőben, hegyeinkben, ha eltévedtünk és nem találjuk a helyes utat. Ez akár gyakran előfordulhat, ha nem hivatalos jelzéssel ellátott túraútvonalon haladunk (kék, piros, sárga, zöld jelölések jól látható tereptárgyakon; fák, sziklák, kerítések, oszlopok...), ezért kezdő túrázók inkább ilyen utakat válasszanak (részletek lejjebb).

 

A legfontosabb dolog, hogy őrizzük meg nyugalmunkat, ne pánikoljunk.

 

Nagy segítségünkre lehet egy iránytű (a fentebb említett 2 napos túrafelszerelés része), amelynek segítségével ha egy irányban haladunk, egy idő után jó eséllyel lakott településre jutunk. De tételezzük fel, hogy nincs nálunk iránytű sem, ez esetben...

1. ...egy irány meghatározásához a fák északi oldalán növő mohát használhatjuk.

2. Ha van rá lehetőség, menjünk vissza addig a pontig (akár kereszteződésig), amíg tudtuk a helyes utat. Ilyen esetben bármi segíthet, például ha láttunk valami emlékezetes dolgot a természetben, mint egy furcsa alakú kidőlt fa.

3. Ha nincs hová visszamenned, mert annyira eltévedtél, maradj egy helyben. Így nagyobb eséllyel rád találnak, akik észreveszik, hogy késlekedsz a visszatérésben.

4. Rakj jelzőtüzet (biztonságos körülmények között), vagy kiabálj, hátha meghallja valaki.


Merre túrázzak?

Magyarországon az általános, gyalogos turista fő útjelzéseket négy színnel jelölik, fontossági sorrendben:

kék

A kék sávjelzést használjuk a hosszútávú, legfőbb országos utak jelzésére (Országos Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra), továbbá egyes térségi jelentőségű fő útvonalak jelzésére is (pl. Bükki, Börzsönyi, Balatoni, Soproni vagy Gödöllői Kék).

piros

Piros sáv jelzéssel jelöljük a megyei vagy regionális jelentőségű vándorútvonalakat, melyek olykor több tájegységen vezetnek át (pl. Pest megyei, Közép- ill. Dél-Dunántúli Piros, Palóc Piros, Rákóczi turistaút, Móricz Zsigmond turistaút), továbbá egyes kiemelt jelentőségű helyi útvonalakat. Eredendően a piros a legfőbb útvonalat jelöli ott, ahol nem vezet országos jelentőségű kék útvonal.

sárga

zöld

A sárga és a zöld sáv jelzés pedig többnyire az előbbieken kívüli, helyi jelentőségű vándorutak jelzésére használatos (pl. a bükki Jubileumi Körtúra, Mecseki Zöldtúra), de hosszabb útvonalak is jelölhetők velük, ilyenek pl. a sárga jelzésű hosszútávú Szent Márton kulturális útvonal, a zöld jelzésű Vasfüggöny turistaút és az Északi Zöld vándorút.

 

Fontosabb turista jelzések, amelyekkel találkozhatunk:

olyan átkötő vagy összekötő (ill. rövidítő) utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet.

a hegytetőkre (csúcsokra), kilátópontokhoz (kilátótornyokhoz) vezető utakat jelölik.

általában a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, ill. az azoktól jövő utakat jelöli. Ezt a fajta jelzést is alkalmazzák valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl.állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is.

forrásokhoz (kutakhoz, ill. egyéb ivóvízvételi helyhez) vezető, ill. az azoktól jövő rövid utakat jelöli.

L alakú jelzés a romokhoz, műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, ill. az azoktól jövő rövid (legfejebb 2km) utakat jelzi.

Omega jelzéssel a barlangokhoz vezető rövid utakat jelölik.

 

Kiváló túraútvonalakat és azok részletes leírásait találjuk a www.turautak.com/cikkek/turautak weboldalon. Válogathatunk nehézség és távolság alapján, az oldal felsorolja a főbb látnivalókat, érdekességeket, sok fényképpel, térképpel, akár túravezetők ajánlásával.

Gyakorlott túrázók figyelmébe ajánljuk az Országos Kéktúrát (1128 km), valamint az Országos Kék Kört (kb 2500 km).

  Magunkról
  Képzések
  Táborok
  Túrák
  Képgaléria
  Segédanyagok
  Kapcsolat
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
       
A Royal Rangers Keresztény Vándorok Ifjúsági Egyesület minden jogot fenntart a honlapján található minden képre, grafikára és szövegre.